חדשות

רפורמת מרשמי הקנאביס מקרטעת - מטופלים נאלצים לפנות לשוק השחור

128 אלף ישראלים מטופלים כיום בקנאביס רפואי, אך רק 15 אלף מהם נהנים מרפורמת המרשמים בשל מחסור ברופאים מורשים

קנאביס רפואי. צילום: שאטרסטוק

המחסור ברופאים מורשים להענקת מרשמים לקנאביס רפואי עלה שוב בדיון שנערך אתמול (ג') בוועדת הבריאות של הכנסת בנושא השפעת רפורמת המרשמים בשירות הציבורי, שנכנסה לתוקף באפריל אשתקד והמעבר מהנפקת רשיונות למתן מרשמים למטופלים.

בדיון נחשף כי על פי נתוני קופות החולים, 128 אלף מטופלים משתמשים כיום בקנאביס רפואי, אך רק 15 אלף מהם נהנים מהרפורמה בתחום בשל מחסור ברופאים המוסמכים להעניק את המרשמים.

עוד עלה בדיון כי ישראל היא המדינה עם מספר מטופלי הקנאביס הרפואי הגבוה ביותר בעולם ביחס לאוכלוסיה. בשנה האחרונה המצב החמיר במיוחד בעקבות המלחמה המתמשכת, כאשר אלפי ניצולי אסון הנובה וחיילי צה"ל סובלים מהפרעת דחק פוסט-טראומטית. ד"ר פאולה רושקה, מנהלת מחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות, ציינה בדיון כי הטיפול בפוסט-טראומה מורכב מאוד וכי שימוש בקנאביס בלבד איננו מספיק ועלול לדרדר את המצב, ולכן יש לשקול היטב את הטיפול המוצע.

בישראל קיימת כיום שיטה מסורבלת של מתן רשיונות לקנאביס רפואי. על מנת לקבל רישיון, על החולים לעבור דרך מספר רופאים, כאשר כל התהליך מתנקז ליחידת הקנאביס הרפואית של משרד הבריאות. מצב זה יוצר צוואר בקבוק משמעותי, כאשר מטופלים נאלצים להמתין שבועות ואף חודשים עד לקבלת הרישיון הנדרש. כתוצאה מכך, רבים מתייאשים ופונים לדרכים אלטרנטיביות, לעתים בלתי חוקיות, להשגת הטיפול הנחוץ להם.

ד"ר טל לביא, סגן מנהל היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות, ציין כי קופות החולים מספקות כ-110 אלף מרשמי קנאביס פעילים וכאלף מרשמים חדשים נרשמים מדי חודש. ד"ר דניאל לנדסברגר, הרופא הראשי של "מכבי", הוסיף כי זמן ההמתנה הממוצע לקבלת אישור עומד על שלושה ימים בלבד" והוסיף כי "בפחות משנה כמעט 10,000 מטופלים קיבלו מרשמים או רשיונות במסגרת 'מכבי'".

מנגד, ארגוני נפגעי פעולות איבה, כמו גם חיילי מילואים נפגעי פוסט-טראומה, האשימו כי אין מספיק רופאים מורשים להענקת מרשמים, מה שגורם להמתנה ממושכת, הגורמת סבל רב או פנייה בלית-ברירה לשוק השחור.

על פי מצגת שהציג משרד הבריאות, מתחילת הרפורמה ועד דצמבר 2024 הונפקו כ-16,000 מרשמים בקופות החולים. בסוף חודש דצמבר האחרון נרשמו כ-112,000 מטופלים בעלי רשיונות פעילים: כללית שירותי בריאות עם כ-56,000 מטופלים, קופת החולים מכבי עם 31,000, "מאוחדת" עם כ-11,000, "לאומית" - 10,430 מטופלים ועוד 3,550 במסגרות אחרות.

מבחינת מינונים, הנתונים מראים שכמחצית מהמטופלים מקבלים 31-50 גרם. צורת המתן העיקרית היא תפרחת (84%), כאשר 15% משתמשים בשמן ו-1% במשאף.

תכנית העבודה ל-2025 כוללת מעבר מלא למשטר מרשמים בכל ההתוויות, החרגת קנאבינואידים מפקודת הסמים, עידוד מחקר ופיתוח של מוצרי קנאביס חדשים ויישום מלא של הרגולציה המאפשרת.

ועדת הבריאות בכנסת דרשה כי משרד הבריאות ימסור עד לסוף השבוע הקרוב את רשימת הרופאים המורשים, ידאג לעדכון הרשימה וימסור לוועדה את פריסתם הגיאוגרפית של הרופאים ובאילו מסגרת הם פועלים - בתי חולים, קופות חולים או מרפאות פרטיות. כמו כן, נדרש המשרד לדווח לוועדה אחת לחודש אודות מספר הרופאים הפעילים, להעביר לוועדה את מספר הרופאים שבוטלה להם ההרשאה, מה מספר הרופאים הרצוי למתן רשיונות ואילו פעולות הוא מבצע כדי להגיע למספר הרצוי.

נושאים קשורים:  מרשם לקנאביס רפואי,  קופות חולים,  רישיון לקנאביס,  חדשות,  פוסט-טראומה
תגובות
אנונימי/ת
12.02.2025, 19:18

שיא של צורכים קנאביס רפואי מזמין קודם כל בקרה על הרופאים המורשים להמליץ ולהנפיק מרשמים.
אין דבר יותר קל מלהתחזות לאדם הסובל מפוסט-טראומה: כל התסמינים מצויים ברשת, כל רופא לא הגון (לא חסרים) שגורף קופון יתן קרדית לכל דיווח של פונה בלי למצמץ.
רואים את כל הפיברו, כאבי גב וPTSDים המפוברקים למיניהם בועדות הפסיכיאטריות המחוזיות של בקרת אשפוזים כפויים בתחום בריאות הנפש.
בושה לרפואה השיאנית. עוד מעט יומלץ לשלב בתחליפי חלב לתינוקות.